Over [Bonaire]

Over Bonaire

Bonaire is één van de BES eilanden, de anderen BES eilanden zijn St. Eustatius en Saba. De BES eilanden zijn sinds 10-10-2010 een bijzondere gemeente binnen het Koninkrijk en worden sinds die tijd aangeduid als Caribisch Nederland (CN). 

Het totale landoppervlak van Bonaire is 288 km2. Bonaire ligt 80 km ten noorden van Venezuela, 50 km ten oosten van Curaçao (vlucht van 15min) en 95 km van Aruba.

Klimaat: Bonaire heeft een tropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur op Bonaire is 27°C. Het wordt overdag zo’n 30° en ’s nachts koelt het maar een paar graden af. Tussen zomer en winter bestaan minimale verschillen. De koelste maand is januari en de warmste maand is september. De zeetemperatuur is van eind november tot april tussen de 24 en 27°C, daarna soms oplopend tot 29°C.

In de maanden oktober, november en december valt de meeste regen, in korte buien , wat gemiddeld ca. 500 mm per jaar is. En, niet onbelangrijk, Bonaire is als benedenwinds eiland gelegen in orkaanvrij gebied.

Bevolking: De bevolking op Bonaire is erg vriendelijk. Op straat groet men elkaar en iedereen heeft tijd voor een praatje. De officiële spreektaal is Nederlands en de dagelijkse spreektaal is op Bonaire hoofdzakelijk Papiamento. Verder wordt er veel Engels en Spaans gesproken in Bonaire. 

Drinkwater: Het drinkwater van Bonaire wordt gezuiverd en is van uitstekende kwaliteit. U kunt zonder problemen het water uit de kraan drinken!

Geld: Sinds 2011 is het enige wettige betaalmiddel op Bonaire de Amerikaanse dollar (USD). Met een wereldpas/maestro kunt u vrijwel overal met PIN betalen als contant geld opnemen bij alle geldautomaten. Controleer of u melding moet maken bij uw bank dat u buiten Europa op vakantie gaat. Anders kan het voorkomen dat uw PIN pas geblokkeerd wordt. Creditcards worden aanvaard in de meeste grote winkels en restaurants.

Restaurants op Bonaire: U vindt heerlijke en gezellige restaurants op Bonaire. Culinaire aanraders zijn bijvoorbeeld de restaurants At Sea, Brass Boer (van Jonnie de Boer) of LaCantina. Wilt u iets minder culinair maar nog steeds lekker? Ga dan eens naar restaurant Cuba Compagnie. Zomaar een kleine greep uit het ruime aanbod van de vele restaurants. 

Watersport: Op Bonaire zijn er diverse mogelijkheden om te watersporten. Kitesurfen, windsurfen, zeilen of een motorboot huren het kan allemaal. Voor georganiseerde snorkelexcursies met lekkere hapjes kunt u bij diverse aanbieders terecht. Klik op deze link om de diverse aanbieders voor diverse uitjes te bekijken. Kajakken in de mangrove bossen kan bij het mangrovecenter en is eveneens een trip om niet te vergeten.

Natuur: Bonaire heeft een schitterende natuur en daar wordt gelukkig zorgvuldig mee omgegaan. Klik hier voor meer informatie over de diverse natuurbeschermingsinitiatieven. Alle toeristen dienen een Stinapa Nature Fee tag te kopen indien zij gaan snorkelen of duiken. Dit kan tegenwoordig online via deze site. 

Overige activiteiten: U kunt van alles huren: fietsen, scooters, motoren, quads, speedboot of een leuke jeep op de luchthaven bij aankomst. Bezoek ook www.tourismbonaire.nl, deze site geeft u nuttige informatie over "what to do in Bonaire".